Februari 2020

Heb jij dat ook als je een boek leest? Je ziet de woorden helemaal niet meer,  in je hoofd draait een film. Ik heb dat ook als ik een verhaal schrijf.  Dan schrijf ik op wat ik zie. Mijn film ziet er waarschijnlijk anders uit dan jouw film, wanneer je dit avontuur gaat lezen. Maar dat is juist leuk. Je eigen fantasie voor je zien.

Een boek schrijven gebeurt dus in je hoofd. Maar dan moet er een cover, de omslag voor het boek komen. Een stukje van mijn film omgetoverd in een beeld. Er zijn veel goede illustratoren in Nederland. Maar een illustrator vinden die kan tekenen wat in mijn hoofd zit, was moeilijk. Ik kan helemaal niet tekenen, maar ik probeerde het wel. Een illustrator die mijn tekeningen zag, zei: " Sorry, ik snap niet wat je bedoelt." Andere illustratoren maakten mooie tekeningen, maar niet in de sfeer die ik zocht.  Het moest stoer zijn, ook een beetje mysterieus.  En een stukje van het verhaal moest al  verteld worden.

Toen kwam ik Luc tegen. Hij zei: "Vertel me over die film in je hoofd ." Dat deed ik, maar ik had het gevoel dat ik het niet goed vertelde. Luc begreep het toch. De eerste illustratie was meteen raak. Deze dus. Het moment dat ik mijn mail opende en Lucs uitbeelding van het verhaal zag, was heel bijzonder. Want ik had het nooit zo kunnen bedenken en toch klopt het.  Daarom wil ik de cover van De Trap nu al laten zien. Hij is veel te mooi om geheim te houden.